Mai multi intelectuali din Republica Moldova condamna minimalizarea rolului limbii romane peste Prut si nerecunoasterea de catre autoritati a denumirii corecte a limbii.
Durerea cauzata de aceasta stare de lucruri este cu atat mai mare cu de aproape 20 de ani romana a fost declarata limba oficiala in Republica Moldova, mai exact pe 31 august 1989.
In Republica Moldova, "limba romana este astazi aceeasi cenusareasa care a fost de-a lungul anilor, deoarece este nerecunoscuta de putere si plansa de cei de jos", considera academicianul Dumitru Matcovschi, scriitor, unul din liderii Miscarii de Eliberare Nationala din Republica Moldova de la finele secolului trecut, informeaza Ziua in editia electronica de joi.
Situatia nu s-a schimbat fata de 1989-1991, perioada in care Republica Moldova mai era parte componenta a fostei URSS: aceleasi persoane, pentru care declararea independentei Republicii Moldova a constituit "o zi neagra", sunt la putere; limba romana este minimalizata, iar sustinatorii ei marginalizati si au de castigat doar profitorii, a mai declarat Matcovschi.
"Unicul lucru pe care-l putem face este lupta, or lupta a fost intotdeauna frumoasa", a mentionat el.
Si presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, acuza marginalizarea limbii romane in Republica Moldova. Limba rusa inca a ramas foarte influenta in anumite sfere si doar in institutiile de invatamant superior limba romana a ocupat locul cuvenit.
El s-a declarat nemultumit si de atitudinea autoritatilor fata de sarbatoarea "Limba noastra cea romana", marcata la 31 august, si care trebuie sa aiba o semnificatie nationala.
Limba romana a dobandit statutul de limba oficiala in Republica Moldova la 31 august 1989. In timpul perioadei sovietice, populatiei i s-a impus sa vorbeasca in "limba moldoveneasc