În Italia, perioada lunii august este o perioadă "moartă" din punct de vedere al muncii, iar oraşul Torino nu face excepţie. Fabricile sunt închise, magazinele la fel. Povara acestei În Italia, perioada lunii august este o perioadă "moartă" din punct de vedere al muncii, iar oraşul Torino nu face excepţie. Fabricile sunt închise, magazinele la fel.
Povara acestei stagnări o simt cel mai mult românii care nu au contract de muncă. Cei care muncesc la negru nu primesc bani de concediu.
Fiecare dintre români încearcă să treacă peste această perioadă cum pot. Mulţi merg să mănănce la prânz la cantina săracilor "Cottolengo", gestionată de Caritas, oragnizaţia de binefacere a Bisericii Catolice.
"Din cele aproximativ 300 de persoane care mănâncă zilnic la noi la cantină, 150 sunt români. Unul dintre motivele pentru care cei care muncesc aleg să vină aici la masă este pentru că sunt plătiţi foarte prost. Mi-e ruşine să o spun, pentru că sunt italian, dar este vina noastră", spune Luca Bianchini, 36 de ani, responsabilul cantinei.
Italienii care mănâncă la cantină sunt ori pensionari, ori sunt dependenţi de droguri. Românii sunt însă de diferite categorii: cei care nu au o slujbă, care câştigă foarte puţin sau chiar şi şoferii microbuzelor care transportă zilnic românii între cele două ţări.
Mulţi dintre aceşti români au probleme grave cu alcolul. Nu au o locuinţă, nu au o familie şi nici un loc de muncă. Le este ruşine să recunoască faptul că mănâncă la cantină. Când sunt întrebaţi, spun că au venit doar să se întâlnească cu prietenii.
Ion din Bacău locuieşte aproape de cantină şi când nu munceşte vine să mănânce aici. "Până în februarie am avut un contract de muncă la o fermă. De atunci muncesc mai mult ca zilier în agricultură, dar am fost plătit foarte prost, cu patru euro la oră. În luna august nu am mai găsit nimic de muncă. Aşte