» Un galatean care a intrat in posesia unei bancnote cu defecte o poate schimba numai la Bucuresti, Iasi, Cluj sau Timisoara.
Introducerea bancnotelor de polimeri a adus o noua serie de probleme pentru romani, pentru ca, desi aceste bancnote sunt mai rezistente decat cele de hartie, "stricaciunile" apar, si odata intrat in posesia unei bancnote cu defecte, omul simplu chiar are probleme in incercarea de a o schimba, pentru ca este plimbat de la Ana la Caiafa. Bancnotele din polimer sunt mai rezistente la uzura curenta si la apa, dar sunt mai vulnerabile la defectele "termice", atunci cand ajung in apropierea unei surse de caldura.
In cazul bancnotelor de 1 leu cu taieturi sau deformatii, vanzatorii inchid ochii si accepta cu usurinta riscul de a incasa si o astfel de bancnota, pe care de obicei o dau mai departe, la fel de usor. Valoarea e mica, riscul la fel. Cand este vorba de o bancnota mai mare, de 10, de 50 sau 100 de lei, situatia se schimba si pentru cel care, din neatentie, a intrat in posesia unei astfel de bancnote, este mai simplu sa o considere pierduta decat sa incerce sa o schimbe. Primul drum este la Trezorerie, dar de acolo ti se spune ca de asta se ocupa bancile comerciale. La sucursala BCR Galati, trimiterea e "la sigur": "Incercati la BRD, ei se ocupa si cu asta!".
Solutia oferita de la ghiseul BRD, este la fel de simpla: "La noi nu se poate, dar incercati la BCR!". La celelalte banci comerciale raspunsurile sunt cam aceleasi. De la Serviciul de Informare Publica din cadrul Bancii Nationale a Romaniei am aflat ca posesorul unor bancnote deteriorate le poate schimba doar la ghiseele de la sucursalele BNR din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara. In cazul in care drumul ar fi mai scump decat valoarea bancnotelor, poate recurge la alternativa sugerata de Serviciul de Informare al BNR, adica sa le trimita prin post