Romania va trebui sa construiasca un depozit pentru deseurile slab si mediu radioactive pana in 2014 si unul pentru cele puternic radioactive pana in 2055, aceasta fiind o adevarata provocare avand in vedere conditiile ce trebuie indeplinite.
Conform planurilor Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), primul depozit va fi amenajat in localitatea Saligny din Dobrogea, aflata in apropierea centralei nucleare de la Cernavoda.
"Aici vor fi depozitate reziduurile slab si mediu radioactive rezultate in urma activitatilor de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Depozitul va fi unul de mica adancime, urmand sa fie sapat nu mai mult de cinci-zece metri in pamant", au declarat, joi, reprezentantii ANDRAD, intr-o conferinta de presa monitorizata de Mediafax.
Cel de-al doilea depozit va fi "o provocare" pentru Romania, avand in vedere ca, din moment ce este programat sa primeasca deseurile puternic radioactive reprezentand combustibilul folosit la reactoarele de la Cernavoda, trebuie construit la o adancime de 500 de metri sub pamant.
"Ne aflam in faza de prospectare pentru a stabili amplasamentul acestui depozit", a declarat Stela Diaconu, managerul de comunicare al ANDRAD.
Depozitele de acest gen pot fi construite doar in anumite tipuri de roci, a mai spus Diaconu, enumerand sisturile verzi, rocile vulcanice, granitul sau sarea. "Din fericire pentru noi, Romania are toate aceste tipuri de roci, astfel ca avem de ales atunci cand vorbim de amplasamentul viitorului depozit", a mai spus Diaconu.
Potrivit acesteia, depozitul de mare adancime va trebui amenajat pana in anul 2055. Pana la acel moment, deseurile puternic radioactive reprezentand combustibilul uzat de la reactoarele centralei de la Cernavoda se pastreaza timp de cinci-sase ani intr-un bazin cu apa, pentru racire, iar ulterior ajung depoz