Romania se afla pe locul cinci, la egalitate cu Estonia, intr-un clasament al celor mai vulnerabile tari emergente in ceea ce priveste presiunile legate de finantarea externa, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Pe primul loc in acest top se afla Letonia, urmata de Croatia, in vreme ce Lituania si Turcia se afla la egalitate pe locul trei.
Bulgaria si Ungaria se situeaza pe locurile 7 si 8, in vreme ce pe locul 9 se afla, la egalitate, Serbia si Georgia.
"Fitch a realizat un indice al vulnerabilitatii tarilor europene emergente la presiunile legate de finantarea externa. Acesta este bazat pe balanta contului curent, investitiile straine directe, platile externe care trebuie efectuate in acest an si datoriile nete ale unui stat. Deloc surprinzator, Letonia s-a dovedit cea mai vulnerabila tara la presiunile financiare externe, fiind urmata de alte tari baltice - Estonia si Lituania, si de Bulgaria, Romania si Turcia. Este surprinzator insa de observat ca Croatia se afla pe locul secund in top, desi finantarea externa slaba a reprezentat motivul pentru care ratingul acestei tari a fost revizuit la BBB minus", se arata in raportul "Emerging Europe Sovereign Review: 2008".
"Perspectivele economice si de credit ale Europei Emergente se deterioreaza, fiind afectate de o incetinire economica in zona euro si de scumpirea marfurilor la nivel mondial, ce prognozeaza o incetinire a cresterii economice si o accentuare a inflatiei si a deficitelor de cont curent in regiune, in contextul in care conditiile de finantare sunt slabe la nivel mondial", a declarat directorul diviziei pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch, Edward Parker.
In luna ianuarie a acestui an, agentia a revizuit in scadere perspectivele ratingurilor Romaniei si Bulgariei, de la "stabil", la "negativ", atragand atentia asupra ri