Editorialele si stirile locale lasa tot mai putin spatiu in presa americana pentru stirile internationale, mii de jurnalisti fiind concediati.
Una dintre explicatiile pentru reorientarea editoriala, in vederea mentinerii cititorilor, este explozia presei online care "fura cititorii" presei traditionale.
Aproape 60% dintre publicatiile americane au facut concedieri in ultimii trei ani, arata date publicate de World Newspaper Association si asociatia Project for Excellence in Journalism.
Numai in primul semestru al acestui an, ziarele americane au concediat aproximativ 3.000 de jurnalisti. Odata cu aceste concedieri, anumite functii au ajuns sa fie pe cale de disparitie: aproape jumatate dintre ziarele americane au mai putini editori, iar 31% din acestea au micsorat numarul de fotografi.
Pe masura ce problemele financiare persista, bugetul publicitarilor alegand tot mai frecvent alte medii decat presa tiparita, editorii reduc din numarul de pagini ale ziarelor, cele mai afectate fiind stirile internationale. Peste 60% din publicatii au renuntat partial la aceste subiecte.
Acelasi lucru se intampla si in cazul stirilor nationale, de business sau culturale. "Boston Globe", "Philadelphia Inquirer", "Baltimore Sun" si "Newsday", cunoscute pentru calitatea subiectelor internationale, nu mai au corespondenti in strainatate si isi scriu stirile externe folosind exclusiv agentiile de presa.
Spatiul "eliberat" de paginile internationale este dedidat cu precadere subiectelor despre comunitatea locala, articolelor de opinie, celor de educatie, despre infractionalitate sau mediu.
Editorialele si stirile locale lasa tot mai putin spatiu in presa americana pentru stirile internationale, mii de jurnalisti fiind concediati.
Una dintre explicatiile pentru reorientarea editoriala, in ve