Productivitatea muncii in constructii se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana, dar autoritatile afirma ca exista un deficit de forta de munca de peste 100.000 de muncitori.
Solutia propusa de autoritati a fost aducerea romanilor care lucreaza in strainatate inapoi in tara, insa pana acum fiecare tentativa a esuat. De ce? Pentru ca romanul care lucreaza in Italia, Spania, Portugalia sau Germania si-a creat un confort la care nu poate sa mai renunte si prefera sa se reorienteze catre alte sectoare daca pierde locul de munca din constructii.
Principala cauza care conduce la lipsa de productivitate a muncitorului roman este grija zilei de maine, care il determina sa lucreze pe mai multe santiere la un nivel de eficienta scazut, in speranta ca va avea un venit mai ridicat.
"Am tinut angajatii la lucru cinci zile pe saptamana, pentru a se putea relaxa in weekend, insa ei preferau sa lucreze pe alte santiere", explica in numarul curent al revistei Business Construct, administratorul subsidiarei locale a grupului Porr, al doilea constructor din Austria.
Marile companii de constructii straine care activeaza pe piata locala estimeaza ca eficienta salariatilor din constructii va creste cand vor avea venituri suficiente pentru a fi relaxati. Deja, salariul unui muncitor calificat din Capitala si din marile orase din tara ajunge la circa 1.000 de euro, insa salariul mediu brut in constructii este in continuare la un nivel scazut, de circa 250 de euro.
Companiile locale vor fi nevoite sa ridice intr-un timp rapid eficienta muncitorilor avand in vedere ca in urmatorii ani se vor intensifica proiectele de infrastructura finantate de Uniunea Europeana, care vor necesita un numar mare de muncitori pregatiti. De altfel, anul acesta va fi anuntat si castigatorul primului contract in sistem public-pr