Unele proiecte imobiliare, pornite prea riscant sau de companii prea mici, vor da inevitabil faliment. In urma lor vor ramane fie proiecte neterminate, fie doar dosarele cu aprobari si terenul. Urmand exemplul Bursei, unde prabusirile sunt momentele oport
Climatul financiar global, in ciuda revenirilor din ultima vreme a burselor din SUA si din Europa, sau a scaderii pretului la petrol, este in continuare unul in care banii sunt scumpi, mai ales daca este vorba despre banii bancilor. Criza imobiliara din SUA a demonstrat ce se intampla cand se imobilizeaza in active imobiliare prea multe lichiditati.
Pe traseul SUA-Europa-Europa Centrala si de Est (ECE sau Noua Europa), Romania a simtit si ea din plin efectele neincrederii investitorilor. Bursa si moneda nationala s-au prabusit.
Inevitabil, una dintre cele mai afectate piete, pe langa cea monetara si cea bursiera, este cea imobiliara. Din ce in ce mai multi dezvoltatori care au proiecte si in Romania incep sa simta pe pielea lor cat de greu si de riscant este sa faci afaceri in aceasta noua lume a banilor scumpi. Fondul de investitii britanic Dawnay Day Carpathian (actualul Carpathian) si compania imobiliara spaniola Fadesa sunt doar cele mai cunoscute exemple.
Unii analisti se asteapta ca pe piata noastra, inca aflata sub presiunea unei cereri care depaseste net oferta, sa apara si primele proiecte imobiliare falimentare.
"Consider ca nu e departe timpul ca, asa cum au cazut afaceri subrede cu finantari debalansate (investitori de carton), sa vina dificultatile, respectiv falimentul, pentru unii dezvoltatori neprofesionisti si totodata problemele pentru finantatorii acestora. Este o evolutie fireasca pe o piata imobiliara care se maturizeaza rapid, avand in vedere si contextul international", afirma Adrian Crivii, managing director al companiei de evaluare Darian.
@N_P