Compania cehă de utilităţi CEZ a anunţat preluarea de la Continental Wind Partners a două proiecte care prevăd realizarea celui mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o capacitate totală de 600 MW, în Dobrogea. Sursa: Reuters
Costurile finale se vor ridica la 1,1 miliarde de euro. Capacitatea anunţată este aproape triplă faţă de cea mai mare fermă eoliană operaţională în prezent în Europa, precizează un comunicat al CEZ.
Lucrările vor începe luna viitoare. În prima etapă a construcţiei se vor instala 139 de turbine cu o putere de 347,5 MW, de 100 metri înălţime şi un diametru al rotorului de 99 de metri, operaţionale din 2009. Un an mai târziu, parcul va fi extins cu cu 252,5 MW. În momentul în care va fi complet operaţional, parcul va genera circa 30% din energia regenerabilă din România, mai arată reprezentanţii CEZ.
„Proiectul are toate aprobările necesare, inclusiv conectarea garantată la reţea, iar hardware-ul necesar pentru prima etapă a construcţiei a fost deja contractat în totalitate“, a declarat directorul general al CEZ, Martin Roman. Turbinele au fost produse de General Electric, iar construcţia va fi gestionată de Continental Wind Parteners.
CEZ deţine, pe piaţa din România, fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia şi este una dintre cele şapte companii implicate în realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, compania cehă s-a calificat în etapa finală de selecţie a investitorilor care vor construi termocentrale la Galaţi şi Borzeşti.