Crimeea şi Moldova ar putea deveni noile „ţinte“ ale Rusiei, în contextul recentelor tensiuni între Moscova şi Occident. Sursa: AP
După recunoaşterea independenţei provinciilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, Rusia ar putea avea şi „alte obiective“, a avertizat ieri şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, menţionând în acest sens Crimeea, Ucraina, Moldova, relatează AFP.
„Este foarte periculos“, a spus ministrul francez de externe, într-un interviu pentru postul de radio Europe 1, referindu- se la obiectivele de politică externă ale Moscovei privind zona Mării Negre.
Un avertisment similar a fost lansat şi de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. „Ucraina ar putea fi următoarea ţintă a presiunilor politice venite din partea Rusiei. Este important din punctul de vedere al stabilităţii ca UE să trimită un semnal politic clar că integrarea Ucrainei în Uniune este posibilă dacă ţara îşi urmăreşte obiectivul de promovare a reformelor conforme cu valorile europene“, a precizat Olli Rehn. Comisarul a subliniat că, deşi discuţiile privind aderarea fostei republici sovietice la UE nu sunt de actualitate, „nu ar trebui să spunem «niciodată» Ucrainei“.
Crimeea, în obiectiv
Potrivit unor responsabili europeni, dacă preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, continuă să susţină Georgia şi să-şi împingă ţara spre NATO, nu este exclus ca următoarea ţintă a armatei ruse să fie Crimeea, teritoriu cedat Kievului de liderul sovietic Nikita Hruşciov, în anul 1954.
Pe 13 august, Ucraina a impus mai multe restricţii vizând manevrele flotei ruse staţionate la Sevastopol, implicându- se indirect în conflictul rusogeorgian. Ieri, Iuşcenko nu a dat semne că ar fi dispus să facă un pas înapoi şi a calificat drept „inacceptabilă“ decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud