După şapte ani de lucrări, fortificaţiile vechii cetăţi medievale au fost renovate. Bastioanele ar putea găzdui magazine de artizanat şi cafenele. Sursa: Ovidiu Eftimie
Lucrările de renovare a fortificaţ iilor Cetăţii Braşovului, începute în urmă cu şapte ani, sunt aproape finalizate, ultimul bastion, cel al Postăvarilor, urmând a fi inaugurat cel târziu luna viitoare. Pentru realizarea acestor lucrări, a fost nevoie de peste 10 milioane de euro, un „baron local“ obsedat de monumente medievale şi interes din partea organizaţiilor internaţionale.
Ceainării şi cafenele
În 2001, Consiliul Judeţean Braşov, proaspăt împroprietărit cu aceste monumente, a început restaurarea. Primele monumente au fost restaurate cu bani de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Ministerul Culturii şi CJ Braşov. Astfel au fost refăcute Turnul Alb, Bastionul Graft şi zidul de sud-est al cetăţii Braşovului. Apoi, prin intermediul programului PHARE 2001, a fost renovat un alt sector din zidul de sud-est, Bastionul Ţesătorilor şi Bastionul Frânghierilor, iar zona a fost iluminată cu lămpi „medievale“.
O altă etapă a lucrărilor a vizat punerea în valoare a Porţii Ecaterina, una dintre porţile de intrare în vechea cetate, pe atunci neexploatată, lucrări finalizate în 2007.
Turnul Alb, renovat între 2002 şi 2006, a fost transformat într-o secţie a Muzeului de Istorie Braşov. Turnul Negru, denumit aşa după ce a fost incendiat în 1689 şi a rămas afumat, a fost redeschis publicului la sfârşitul anului 2003. Şi Bastionul Graft a fost renovat şi împărţit în două: într-o parte funcţionează o cafenea, iar în cealaltă - un magazin de artizanat. De altfel, autorităţile locale vor să închirieze şi Bastioanele Cojocarilor şi Postăvarilor unor firme care să vândă produse artizanale sau să pună la punct „ceainării şi cafenele“.
@N