Romania nu a avut nici o reactie oficiala cu privire la declaratiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la aplicarea, din nou, a unui plan de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit planului Kozak, Republica Moldova, care are 4 milioane de locuitori, ar urma sa fie egala in drepturi cu Transnistria, regiune separatista care are o populatie de opt ori mai mica. In plus, planul mai prevede ca trupele rusesti sa ramana pe teritoriul transnistrean pentru inca aproximativ 20 de ani. Specialistii avertizeaza ca eventuala aplicare a planului de federalizare va indeparta Republica Moldova de Romania si, implicit, de drumul ei spre Uniunea Europeana.
Adrian Severin, fost ministru de Externe, sugereaza ca tot ceea ce poate face Romania in contextul aplicarii planului Kozak este sa utilizeze discutiile despre Georgia pentru a da o perspectiva europeana Republicii Moldova. Mai mult, sugereaza Severin, Romania ar putea negocia in context european o solutie de compromis cu Rusia, prin care, in cazul in care federalizarea esueaza, sa se faciliteze separarea Transnistriei de Republica Moldo-va. Cu toate acestea, Vasile Botnaru, seful biroului Radio Europa Libera de la Chisinau, crede ca vocea UE nu mai are acum mare putere de influenta, iar in aceste conditii principalul aliat al Republicii Moldova ar ramane Ucraina, dornica sa puna mana si ea pe Transnistria, dar cu care Chisinaul nu are cele mai bune relatii.
Integral in Romania libera. Romania nu a avut nici o reactie oficiala cu privire la declaratiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la aplicarea, din nou, a unui plan de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit planului Kozak, Republica Moldova, care are 4 milioane de locuitori, ar urma sa fie egala in drepturi cu Transnistria, regiune separatista care are o populatie de opt ori mai mica. In plus, planul