Casele nu se mai pot scumpi, cu toate că materialele de construcţii şi manopera au preţuri mult mai mari faţă de cele înregistrate anul trecut. În faţa acestei provocări,
Casele nu se mai pot scumpi, cu toate că materialele de construcţii şi manopera au preţuri mult mai mari faţă de cele înregistrate anul trecut.
În faţa acestei provocări, constructorii spun că vor fi obligaţi să renegocieze contractele sau, în caz contrar, riscă falimentul.
Cimentul s-a scumpit cu 30%, oţelul-beton - cu până la 180%, iar munca oamenilor se plăteşte acum la preţuri duble, potrivit estimărilor anunţate ieri de conducerea Patronatului Societăţilor din Construcţii.
Pe de altă parte, piaţa imobiliară stagnează, astfel că o scumpire a locuinţelor - pe fondul majorării costurilor de construcţie - este exclusă.
În cazul industriei alimentare, atât materia primă, cât şi energia s-au scumpit, aceste elemente de cost fiind aproape aliniate nivelului din UE. În consecinţă, producătorii de alimente vor tinde să scumpească hrana în continuare, însă majorările de preţuri nu vor fi mai mari de 10%.
Preţurile materialelor sunt cu 30% mai mari, manopera e de două ori mai scumpă decât anul trecut, dar casele nu se mai pot scumpi
Patronatele au anunţat ieri creşteri spectaculoase ale costurilor în sectorul de construcţii. Dezvoltatorii spun însă că nu pot scumpi casele, astfel că vor sucomba.
Cimentul s-a scumpit cu 30%, oţelul-beton - cu până la 180%, iar munca oamenilor se plăteşte acum la preţuri duble faţă de anul trecut, potrivit estimărilor anunţate ieri de conducerea Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Toţi aceşti factori au indus o majorare de ansamblu a costurilor de construcţie a caselor cu 30%, susţine directorul general al PSC, Adriana Iftime.
Posibile conflicte cu beneficiarii
"Preţurile la