O soluţie de compromis a Curţii Internaţionale de Justiţie ar mulţumi ambele părţi, care ar scăpa astfel onorabil de o problemă care afectează relaţiile bilaterale Ucraina insistă
O soluţie de compromis a Curţii Internaţionale de Justiţie ar mulţumi ambele părţi, care ar scăpa astfel onorabil de o problemă care afectează relaţiile bilaterale
Ucraina insistă asupra faptului că Insula Şerpilor poate fi locuită, în timp ce România nu o consideră decât o simplă stâncă.
Bazându-se pe Convenţia privind dreptul mării, România a susţinut tot timpul caracterul de stâncă al Insulei Şerpilor, ce nu poate susţine locuirea umană sau o viaţă economică proprie. Caracteristicile naturale nu-i dau dreptul la platou continental şi zonă economică exclusivă.
Metoda de delimitare propusă de România în cadrul negocierilor cu Ucraina coincide cu cea utilizată de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) în procese similare. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care România a ales instanţa de la Haga.
Curtea "are o bogată jurisprudenţă cu 97 de hotărâri în cazuri contencioase, foarte multe vizând tocmai procese de delimitări ale spaţiilor maritime", a precizat pentru "Adevărul" Bogdan Aurescu, director general în MAE şi agentul României la Haga.
Instituţia a dezvoltat o metodă de delimitare care este "de tip matematic, geometric, cu elemente foarte precise, care pleacă de la contextul geografic în care se face delimitarea, ceea ce permite ajungerea la o soluţie echitabilă, prin aplicarea corectă a dreptului internaţional în materie. O astfel de soluţie nu poate fi decât favorabilă României", a mai declarat Aurescu.
Integritatea teritoriilor
De cealaltă parte, unii oficiali ucraineni sunt ferm convinşi că vor avea câştig de cauză la Haga. Fostul şef al administraţiei regiunii Odessa, în prezent adjunct al şefului a