Producatorii de ciment care activeaza pe piata locala, Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia) inregistreaza anual profituri record per angajat, in conditiile in care au redus numarul salariatilor si au investit in modernizarea u
Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, a inregistrat anul trecut un profit net/angajat de peste 132.000 de euro, cu 27% mai mult decat un salariat Carpatcement (97.000 de euro) si cu aproximativ 80% mai mult decat un muncitor al Holcim Romania (24.000 de euro).
De altfel, dintre cele trei companii, Lafarge Ciment a inregistrat cel mai mare profit net in 2007, de 132,4 milioane de euro, urmata de Carpatcement - 107 milioane de euro si Holcim Romania - 34,3 milioane de euro. Holcim Romania a avut anul trecut cei mai multi angajati, circa 1.400, urmata de Carpatcement Holding, cu un numar estimativ de 1.100 de persoane, respectiv Lafarge Ciment, cu aproximativ 1.000.
Daca Lafarge si Carpatcement Holding au avut anul trecut o crestere a profitului net/angajat comparativ cu 2006, Holcim Romania a inotat contra curentului si a scazut cu peste 11.500 de euro la profit net/angajat.
Chiar daca anul trecut a fost cel mai bun din constructii de dupa ?90, cand piata de profil a crescut cu 34% fata de anul precedent, Holcim a inregistrat o scadere a profitului net, din cauza avansului accelerat al cheltuielilor operationale in comparatie cu ritmul vanzarilor si aprecierea euro fata de leu.
Investitii pentru a creste productivitatea
Pentru a tine pasul cu ceilalti doi competitori directi, Holcim a investit 120 de milioane de euro in modernizarea uneia dintre cele trei fabrici pe care le detine in Romania, cea de Campulung, judetul Arges. Pana la sfarsitul anului curent, compania va ajunge la o capacitate de productie de 4 milioane de tone, cu 30% m