Rusia ar putea avea şi alte obiective, între care Crimeea, Ucraina sau Moldova, a declarat ieri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, avertizând că situaţia este foarte periculoasă
Rusia ar putea avea şi alte obiective, între care Crimeea, Ucraina sau Moldova, a declarat ieri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, avertizând că situaţia este foarte periculoasă după ce Moscova a recunoscut independenţa republicilor separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia.
La rândul său, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat în faţa ambasadorilor finlandezi că "Ucraina ar putea fi următoarea ţintă a presiunilor politice exercitate de Rusia, a cărei doctrină faţă de vecinii săi evocă sfera politică".
El a recomandat Uniunii Europene să-şi exprime clar susţinerea faţă de posibila aderare a Kievului la UE pentru a evita o asemenea situaţie.
Pe de altă parte, ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a avertizat administraţia de la Chişinău să evite un curs sângeros şi catastrofal al evenimentelor în regiunea separatistă Transnistria.
De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara marţi că Tiraspolul şi Chişinăul sunt gata să revină la planul Kozak.
Acesta propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificată, cu menţinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pe un termen nedeterminat.
Preşedintele Medvedev a declarat că va răspunde militar desfăşurării scutului american antirachetă în Polonia şi Cehia
"Aceste rachete sunt aproape de graniţele noastre şi reprezintă o ameninţare", a declarat liderul de la Kremlin pentru Al-Jazerra.
"Scutul american antirachetă va crea tensiuni suplimentare şi noi va trebui să răspundem cumva", fireşte, "folosind mijloace militare", a subliniat Medvedev.
Liderul de la Kremlin