Cercetătorii se întrec în a găsi metode cât mai puţin invazive şi rapide care să depisteze leziunile cutanate ce ascund diverse forme de cancer.
1 /.
Numărul din ce în ce mai mare al celor care suferă de cancer de piele din cauza expunerii la soare şi sistemul greoi de confirmare a diagnosticului îi determină pe oamenii de ştiinţă să caute modalităţi cât mai rapide de diagnosticare. Microscopia, ultrasunetele sau amprenta tumorală sunt doar câteva dintre tehnicile de ultimă oră care sunt acum în cercetare în diverse laboratoare. Identificarea precoce a cancerelor de piele asigură vindecarea în proporţie de sută la sută.
În acest moment, dermatologii au nevoie de examene de anatomie patologică de lungă durată şi chinuitoare pentru pacienţi, pentru a pune diagnosticul de cancer cutanat. Statisticile arată că numai în SUA un adult moare în fiecare oră din cauza melanomului, cea mai agresivă formă de cancer, iar un adult din 58 face un cancer de piele dea lungul vieţii. În ultimul număr al publicaţiei „Forbes“, sunt trecute în revistă ultimele descoperiri ale oamenilor de ştiinţă în privinţa tehnicilor de depistare a cancerului de piele.
După miros şi după amprentă
Unele dintre cele mai interesante tehnici noninvazive sunt amprenta tumorală şi diagnosticarea pe baza mirosului unei leziuni. Amprenta tumorală presupune aplicarea unei benzi adezive pe o leziune suspectă şi studierea ei în laborator.
„În SUA, se face mai mult decât studierea formelor celulelor. Tehnica presupune colectarea de informaţii despre ADN-ul celular, se face studiu genetic celular, culegându-se date prin care se monitorizează melanomul malign din fazele incipiente. Amprenta tumorală pe care o putem face în acest moment este posibilă doar dacă este vorba despre o tumoră mare şi ulcerată, din care se pot recolta celulele“, explică de