Multivitaminele nu pot înlocui o alimentaţie echilibrată şi în unele cazuri pot fi chiar periculoase, de aceea trebuie luate cu precauţie. Sursa: NorthFoto
Multivitaminele au devenit din ce în ce mai populare şi la noi, mulţi români obşnuind să le consume în ideea că acestea combat afecţiunile cronice şi îi ajută să se menţină în formă. Experţi în sănătate, citaţi de site-ul medical Web Med, spun însă că acestea nu sunt necesare dacă alimentaţia este echilibrată şi chiar pot face rău în anumite situaţii, cum ar fi în cazul celor care suferă de cancer.
Sunt însă şi situaţii în care multivitaminele sunt absolut necesare, cum este cazul gravidelor. Medicii vă învaţă de ce sunt importante multivitaminele, care sunt cele mai bune, dar şi care sunt potenţialele probleme pe care le pot cauza.
Acidul folic protejează copiii de malformaţii
O dietă echilibrată ar trebui să excludă administrarea de multivitamine. Însă problema este că puţini dintre noi mănâncă ceea ce trebuie în fiecare zi. Adulţii au adesea deficienţe de calciu, magneziu, vitaminele A, C şi E. În timp, cantitatea prea mică de vitamine consumată poate crea probleme, mai ales în cazul femeilor aflate la vârsta fertilităţii. Spre exemplu, deficitul de fier duce la anemie. Prea puţin acid folic la gravide creşte riscul naşterii unor copii care suferă de o malformaţie gravă care se cheamă defect de tub neural.
„Femeile însărcinate ar trebui să ia preparate multivitaminice cu oligoelemente de tipul Elevit, Prenatal, Materna. Majoritatea conţin şi acid folic. Vitaminele ajută la structurarea organismului fetal şi ajută şi mamele pentru diverse procese enzimatice“, explică Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Euroclinic, din Bucureşti.
Alimentaţia sănătoasă nu poate fi substituită cu pastile
Experţii av