La finele săptămânii trecute, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) a organizat un eveniment de promovare a patrimoniului cultural din zona Rupea-Cohalm în Regiunea Brandenburg din Germania. Sâmbătă şi duminică, în trei localităţi ale regiunii germane - Plessa, Grossraeschen şi Klaistow, Ansamblul Rupea-Cohalm al Casei de Cultură Rupea a evoluat în faţa a peste 500 de spectatori germani, care au apreciat cultura zonei. Programul a cuprins şi o expoziţie de imagini şi obiecte tradiţionale, demonstraţii de ţesut şi tors, iar punctul culminant l-a reprezentat punerea în scenă a unei nunţi tradiţionale „ca la Rupea”.
În cadrul proiectului, partenerii ADDJB sunt IBA SEE Furst-Puckler Land/Kraftwerk Plessa din Regiunea Brandenburg şi Mihai Eminescu Trust, fundaţie patronată de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales. Proiectul promovat de ADDJB a fost unul din cele 10 proiecte aprobate spre finanţare în cadrul Secţiunii Promovare - Culture to Go a Programului Cantemir 2008. Valoarea totală a proiectului propusă de ADDJB este de 170.219 lei, din care partea aprobată spre finanţare de către Institutul Cultural Român este de 153.675 de lei. La eveniment a participat şi vicepreşedintele landului Brandenburg, Gerlinde Stobrawa, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Attila Kovacs.
Turism din industrie
dezafectată
Alegerea partenerilor germani - IBA SEE Furst-Puckler Land/Kraftwerk Plessa din Regiunea Brandenburg - pentru a promova acest proiect a apărut după ce nemţii au reuşit să transforme o zonă a fostei Germanii Democrate dintr-una industrială într-una turistică. Practic, au reuşit să transforme un CET din Plessa într-o sală de spectacole, în timp un sit industrial din Grossraeschen a fost transformat într-o zonă culturală de interes pentru locuitorii din zonă.
„Încercăm să promovăm cultura din