Cand lui David Cameron, liderul Conservatorilor din Anglia, i s-a furat bicicleta, semnalul de alarma ar fi trebuit sa fie ca s-a ajuns prea departe cu saracia, nu ca politicianul avea preocupari eco, scria recent un cotidian britanic.
Conform unei viziuni extreme, ecologia a fost inventata de cei bogati pentru ca cei din clasa muncitoare sa nu se mai poata distra, sa nu mearga in vacante in afara si sa nu mai cumpere haine ieftine. Mai nou, climatul economic a franat accesele de ecologie (atat de in voga), care e vazuta acum ca lux, dar a eliberat creativitatea in moda si a pus bete in roate turismului.
Cine isi permite sa mai cumpere scutece de panza, pui organic si mult mai scumpele cosmetice naturale? Pana la urma, acum e vorba de supravietuire, nu de viitorul balenelor, murmura cei cu datorii.
Un sondaj al institutului Mori de acum un an spunea ca 15% din cei chestionati sunt preocupati de ecologie, dar o actualizare recenta arata ca doar 10% au ramas la aceeasi parere. "In vremuri ca acestea, oamenii nu sunt dispusi sa plateasca mai mult numai pentru a-si proteja constiinta", spune directorul Populus, Andrew Cooper. Dovada: cererea pentru produse organice a crescut din 2002 pana in 2007 cu 70%, dar acum a stagnat, conform Organic Monitor.
David Cameron continua sa isi cultive legumele in gradina si sa mearga in vacanta in Marea Britanie (pentru a nu folosi avionul), dar primarul Londrei a renuntat la planurile de a taxa cu 25 de lire masinile poluante. Si amendarea motocicletelor si a altor poluatori a fost abandonata. In schimb, se cauta mijloace de a-i rasplati pe cei care fac ce trebuie pentru planeta, nu de a-i penaliza pe ceilalti.
Efectul e neasteptat: credit-crunch face bine Pamantului, pentru ca oamenii nu isi cumpara case noi (nu mai cumpara bunuri electrocasnice), consuma cu masura, deci arunca mai putin, ba c