Ministrul Sănătăţii a făcut ieri cunoscute rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, la un an de la iniţiere Diabetul, bolile de inimă şi
Ministrul Sănătăţii a făcut ieri cunoscute rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, la un an de la iniţiere
Diabetul, bolile de inimă şi cancerul sunt afecţiunile care fac ravagii în rândul populaţiei. Cauzele sunt alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut ieri un bilanţ al Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, demarat în urmă cu un an. Potrivit raportului, aproape 11.000.000 de români au fost supuşi investigaţiilor medicale în perioada 1 iulie 2007-30 iunie 2008.
În urma evaluării au fost depistate 4.114.969 de persoane cu risc de îmbolnăvire, respectiv 37% din total.
Cele mai mari procente ale persoanelor cu risc de îmbolnăvire printr-o afecţiune gravă au fost înregistrate în Cluj (53,25%), Ilfov (45,41%) şi Sibiu (44,15).
Diabetul zaharat, în topul afecţiunilor
Diabetul zaharat se află în topul bolilor care ne ameninţă sănătatea, aproximativ trei milioane de români fiind în pericol de a dezvolta această boală. Riscul este de două ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi şi de două ori mai întâlnit la orăşeni în comparaţie cu cei care locuiesc la sate.
De asemenea, 7% dintre persoanele evaluate sunt predispuse la o afecţiune cardiovasculară. Cel mai mare risc există în sudul şi centrul ţării (9,16%, respectiv 9,47%).
700.000 de persoane cu risc de cancer
Potrivit raportului, pe locul trei se află riscul de îmbolnăvire prin cancer. 6% dintre persoanele investigate, adică 700.000 fiind în pericol să dezvolte această afecţiune.
Astfel, la nivel naţional, aproximativ 200.000 de femei pot dezvolta un cancer