Politicienii de la Chisinau exclud posibilitatea de a reveni la planul Kozak pentru solutionarea conflictului transnistrean, propus de Moscova in 2003 si respins de Vladimir Voronin la presiunile Occidentului, pentru ca prevedea prezenta rusa in Transnistria timp de mai multe decenii.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat in aceasta saptamana ca Tiraspolul si Chisinaul sunt gata sa revina la asa-numitul plan Kozak – plan de reglementare a conflictului transnistrean propus de Moscova in 2003 si respins sub presiunea Occidentului in ultimul moment de presedintele Voronin, care propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificata, cu mentinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pentru cel putin 20 de ani.
"Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand comentam declaratia lui Lavrov", a reactionat presedintele Comisiei juridice din parlamentul de la Chisinau, Vladimir Turcanu, unul dintre liderii importanti ai Partidului Comunistilor, dupa mai multe zile de tacere din partea oficialilor moldoveni. "Daca el a avut in vedere ca Chisinaul si Tiraspolul sunt de acord sa revina la principiile juridice din planul Kozak, care prevad delimitarea competentelor dintre cele doua parti, atunci noi suntem intr-adevar de acord. Eu sunt sigur ca Lavrov a vorbit despre unele principii care au fost continute in planul Kozak, ceea ce nu inseamna planul Kozak in varianta lui completa. Daca este vorba despre principii, eu as fi fost de acord. Dar daca este vorba despre planul in integritatea lui, noi in mod clar nu putem sa acceptam asa ceva", a declarat Vladimir Turcanu, citat de NewsIn.
Referindu-se la declaratiile unor oficiali europeni potrivit carora dupa evenimentele din Abhazia si Osetia de Sud va urma Transnistria, Turcanu a apreciat ca acestea nu sunt decat speculatii si ca acelasi Lavrov a declarat ca pentru Transnistria nu v