Insistenţele cu care Bucureştiul a pledat necesitatea unei strategii de securizare a bazinului maritim s-au dovedit întemeiate Statele Unite apreciază contribuţia României la
Insistenţele cu care Bucureştiul a pledat necesitatea unei strategii de securizare a bazinului maritim s-au dovedit întemeiate
Statele Unite apreciază contribuţia României la securitatea şi la stabilitatea regiunii Mării Negre, a declarat ieri senatorul american Richard Lugar.
Aflat la Bucureşti pentru a evalua, şi aici, impactul conflictului din Georgia asupra căilor-alternativă de transport a resurselor energetice din zona Caspică spre Europa, Lugar a apreciat "eforturile" făcute de România pentru dezvoltarea proiectelor conductelor Nabucco şi Constanţa-Trieste.
Liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe a Senatului American a avut convorbiri atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, în contextul în care securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre, problemă asupra căreia România a atras atenţia în ultimii ani, a devenit în prezent prioritară şi pentru Statele Unite şi pentru UE.
Un veteran al spaţiului postsovietic
Vizita la Bucureşti a senatorului Richard Lugar se înscrie într-un turneu mai larg, dedicat problematicii securităţii energetice. Înainte de a veni în România, Lugar a vizitat Franţa, Georgia, Azerbaidjan şi Turcia.
De la Bucureşti, senatorul american se va deplasa în Ucraina, Germania şi la sediile NATO şi UE de la Bruxelles.
Lugar are o experienţă îndelungată în relaţiile cu Rusia pe tema neproliferării, fiind unul dintre promotorii proiectelor de lege care au permis statelor ex-sovietice să‑şi reducă focoasele nucleare şi alte arme de distrugere în masă.
Politician influent, numele său a fost vehiculat, la începutul celui de-al doilea mandat al admin