Merrill Lynch, una dintre cele mai mari banci de investitii din Statele Unite, a pierdut in ultimul an si jumatate, 25% din intregul profit raportat in ultimii 36 de ani, potrivit unei analize a Financial Times (FT).
Intre 1971, cand a fost listata la bursa, si 2006, institutia financiara a inregistrat castiguri totale, ajustate cu rata inflatiei, de 56 de miliarde de dolari.
In acelasi timp, pierderile Merrill Lynch acumulate in ultimele trei semestre s-au cifrat la 14 miliarde de euro, in contextul in care situatia contabila a fost afectata de reevaluarea in scadere a valorii activelor si de pierderi legate de imprumuturi, totalizand aproape 52 de miliarde de dolari.
Pierderile realizate de grup de la inceputul crizei financiare echivaleaza cu profiturile obtinute in intervalul 2000-2006.
Intr-un top al celor mai afectate 10 institutii bancare de pe urma crizei creditului ipotecar, Merrill Lynch ocupa prima pozitie. Al doilea raport ca marime dintre pierderile cauzate de criza creditelor si profiturile istorice a fost inregistrat de UBS. Aceasta din urma a pierdut peste 15 miliarde de dolari de la inceputul crizei financiare internationale.
Celelalte opt banci analizate de jurnalistii de la FT sunt Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bank of America si Credit Suisse.
De la venirea lui John Thain in functia de director general, in noiembrie 2007, Merrill Lynch a strans capital de aproape 30 de miliarde de dolari si a eliminat o parte dintre activele neprofitabile, mai scrie publicatia economica.
Analistii se intreaba daca bancile de investitii independente, precum Merrill Lynch, Lehman Brothers, Morgan Stanley si Goldman Sachs vor reusi vreodata sa depaseasca profiturile realizate in timpul boomului securitizarii, al creditelor