De cateva zile, una dintre stirile care fac concurenta Basarabiei si care tin jurnalele de actualitati ale televiziunilor este legata de rafuiala sangeroasa a unor clanuri tiganesti din Craiova. Evident, e o stire pe care nu o putem minimaliza si care din pacate nu intra in peisajul pestrit si in fond benign al faptului divers. Interlopii, noul substantiv creat din adjectivul cunoscut, au ajuns, ce mai incoace si incolo, vecinii nostri. Ce inseamna aceasta? Ca traim cu ei langa casa, umar la umar, uneori nici nu mai stii cine e om cum trebuie si cine poarta la san bastonul de gangster.
Viata devine din ce in ce mai putin sigura, iar omul de rand, timorat, abia se mai apara pe sine si familia. Exista chiar si un clasament de risc privind cele mai periculoase orase din Romania. Parcurgandu-l cu inima stransa atat de teama, cat si de dezgust, constati ca printre ele nu se numara nici unul din saraca si mereu inundata Moldova. Doar Braila, dar nu stiu in ce masura in calitate de oras portuar si emancipat, poate fi pusa pe o asemenea lista. Asadar, interlopii isi fac de cap in orase industriale, moderne, cu un potential turistic dezvoltat. Bunaoara, Constanta si Brasov.
Bucurestiul ca oras facut din mai multe orase nici nu mai intra in discutie. Lumea interlopa, categoric, este o lume paralela. Sfideaza absolut orice: legi ale statului, bun-simt familial, bunuri culturale. Pe masura ce trece timpul, in loc sa slabeasca, se intareste. Aceasta se explica prin prestatia jalnica a autoritatilor depasite de situatie. In momentul in care toti criminalii si talharii stiu ca nu patesc nimic sau ca sanctiunile care li se aplica sunt rezonabile ori ca, fie si inchisi, vor fi pusi in libertate, nu mai au nici o opreliste. Scandalul cel mai recent a fost declansat de o partida de poker. Nu conteaza jocul ca atare, ci miza de 50.000 de euro.
Multi dintre