Primarul de Băileşti, locul de origine a lui Nea Mărin, vrea să înregistreze vinul local la Oficiul pentru Invenţii şi Mărci. Vinul pe care l-a făcut celebru Nea Mărin încinge spiritele la Băileşti, chiar dacă mustul de anul ăsta n-a ajuns încă în butoaie. Sursa: AFP Photo
Primarul localităţii, Costel Pistriţu, spune că „a testat terenul“ la Bucureşti, unde vrea să depună săptămâna viitoare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) o cerere prin care produsul să fie înregistrat ca marcă şi atestat ca „exclusivitate“ a băileştenilor.
Specialiştii contactaţi de EVZ spun că visele edilului local n-au sorţi de izbândă, iar reprezentanţii OSIM susţin că n-au primit nicio solicitare în acest sens.
„Zaibărul este un hibrid, interzis în culturi, şi vinul obţinut este interzis la comercializare. Dacă tu vrei să-l bei acasă, e treaba ta“, spune Dan Axente, de la Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine (ONDOV). Acesta mai spune că OSIM ştie legislaţia şi că nu va accepta să înregistreze această marcă. În plus, zaibărul promis de primar nu se află nici pe lista mărcilor tradiţionale înaintată Bruxelles-ului.
Băileştenii îşi fac socoteli
Motivaţia primarului Pistriţu este simplă: băileştenii au secretul fabricării zaibărului de calitate, secret venit din bătrâni. „Aşa cum şi în alte părţi ale ţării s-a obţinut marcă înregistrată pe anumite produse, cred că şi băileştenii au acest drept.“ Edilul de la Băileşti mai spune că mulţi producători de vinuri pretind că sunt experţi în a face zaibăr, dar nu scot pe piaţă decât o „făcătură“: „Aici, în Băileşti, găseşti adevăratul zaibăr. Aşa cum îi spunea Amza Pellea, zaibărul este «valuta noastră forte»“. Costel Pistriţu aşteaptă acum răspunsul celor de la OSIM şi se gândeşte deja la eticheta care va fi elaborată de o comisie de specialitate. „Pentru băileşteni cre