Presiunea atmosferică scăzută din preajma turbinelor le provoacă mamiferelor hemoragii interne Viteza de 200 de kilometri pe oră, atinsă de eoliene, determină scăderea presiunii
Presiunea atmosferică scăzută din preajma turbinelor le provoacă mamiferelor hemoragii interne
Viteza de 200 de kilometri pe oră, atinsă de eoliene, determină scăderea presiunii atmosferice, provocându-le liliecilor leziuni interne.
În parcul eolian din provincia Alberta, Canada, oamenii de ştiinţă au examinat 188 de cadavre de lilieci şi au stabilit, în urma unor cercetări minuţioase, că 75 dintre acestea nu aveau nicio rană vizibilă, ce ar fi putut să provoace decesul mamiferelor, scrie "Le Monde".
Cadavrele liliecilor, care păreau "intacte", au fost autopsiate şi, în 92% din cazuri, au fost depistate hemoragii interne în cavitatea toracică ori în cea abdominală.
Concluzia cercetătorilor canadieni este că această specie de mamifere zburătoare, insectivore, protejată prin lege, se află în pericol din cauza centralelor eoliene. De necrezut însă, ele nu sunt ameninţate de paletele eolienelor, care ar putea să le surprindă în zbor şi să le ucidă!
Viteza mare pe care o au însă paletele, care, la extremităţi, depăşeşte 200 de kilometri pe oră, produce în jur, pe distanţe apreciabile, o scădere bruscă a presiunii atmosferice. Liliecii sunt foarte sensibili la scăderile de presiune, iar acest fenomen le provoacă hemoragii interne în urma cărora, la scurt timp, mor.
Specie protejată în Europa
Populaţiile de lilieci din Europa s-au împuţinat simţitor în ultimele două decenii, din cauza pierderii habitatelor naturale, a folosirii în exces a insecticidelor şi a distrugerilor locurilor de hibernare şi de reproducere.
Această specie de mamifere insectivore este protejată în Europa prin Acordul privind conservarea liliecilor, încheiat la Londra