A devenit oficial! Pentru prima dată după 1989, partidele politice recunosc - fie şi cu jumătate de gură - că solicită bani candidaţilor pentru susţinerea campaniei electorale. Şeful de campanie al PNL, Dan Motreanu, a recunoscut miercuri că fiecare candidat liberal trebuie să contribuie cu suma de 2.500 de euro la bugetul de campanie. Ca să mai atenueze din şocul declaraţiei, a completat spunând că nu e singurul partid care face asta, întrucât PD-L cere 10.000 de euro de candidat, iar PSD - 15.000 de euro. Declaraţia lui Motreanu a avut un efect de avalanşă.
PNL: Contribuţie benevolă, dar obligatorie Liberalii au încercat ieri s-o „dreagă“. Ministrul liberal Adrian Iorgulescu a afirmat că acei 2.500 de euro nu reprezintă o taxă, ci doar o contribuţie benevolă a candidaţilor. „S-a vorbit despre o taxă, dar nu e vorba de nici o taxă. Una poate să pună statul, la partid nu există. Era vorba despre o eventuală contribuţie a candidaţilor pentru a se strânge o sumă cu care, la nivel central, să se facă o campanie la un anumit nivel de competenţă“, a afirmat Iorgulescu. „Este o sumă din care urmează să se achite obligaţiile partidului la nivel central. Este o participare benevolă, voluntară, nu e obligatorie. Dacă eu vreau, o dau, dacă nu, nu mă poate obliga nimeni şi o să reflectez dacă e cazul să o dau sau nu“, a mărturisit liderul liberal, citat de NewsIn. În schimb, vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că este firesc ca partidul să solicite o anumită sumă celor care candidează, iar contribuţia este „benevolă, dar obligatorie“. „Este o sumă pe care trebuie să o suporte fiecare candidat pentru campania centrală a partidului. Fiecare va contribui, benevol, dar obligatoriu!“, a afirmat Dan Radu Ruşanu.
PD-L: Am făcut o propunere, dar nu s-a luat o decizie Nici la PD-L lucrurile nu sunt tocmai limpezi. Secretarul executiv al partidului, Elena Ud