Taxele platite notarilor aproape s-au dublat, spun companiile de leasing, iar clientii cauta alte surse de finantare.
Leasingul imobiliar, considerat pana de curand o linie de business cu potential de crestere exponentiala timp de mai multi ani, a franat puternic in primul semestru, cauza fiind majorarea taxelor notariale pentru aceste tranzactii, care determina clientii sa caute alte surse de finantare.
Daca in prima jumatate a anului trecut finantarile acordate pentru domeniul imobiliar au inregistrat o crestere de 178% fata de aceeasi perioada din 2006, in primele sase luni ale acestui an cresterea a fost de doar 23%, adica de aproape opt ori mai mica. Businessul cu leasing imobiliar a fost de 192,5 mil. euro in primul semestru. "Notarii au interpretat in felul lor modificarea Codului fiscal de anul trecut, cand taxa judiciara si taxa de timbru au fost inlocuite cu o singura taxa, cea cadastrala. Acum ei aplica de doua ori aceleasi taxe unui contract de leasing imobiliar si il trateaza ca pe doua contracte distincte de vanzare-cumparare, refuzand sa ii recunoasca calitatea de contract de creditare", afirma Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).
In cazul unui imobil cu valoarea de un milion de euro care este cumparat prin intermediul unei companii de leasing, clientul plateste taxa cadastrala si onorariul notarului in momentul achizitiei, la valoarea initiala a bunului. La finalul contractului de leasing, imobilul este vandut clientului la o valoare reziduala, de 100.000 de euro, de exemplu, insa taxele notariale nu sunt aplicate la aceasta valoare, ci la cea initiala, de un milion de euro. Pana la inceputul anului, afirma Ahciarliu, contractele de leasing imobiliar erau taxate o data la valoarea initiala si o data la cea reziduala, costurile suportate de client fiind astfel mult mai mici. @N