Sute de mii de bulgari sunt nevoiti sa suporte consecintele unei rationalizari a consumului de apa din cauza secetei, a intarzierilor in constructia unor noi baraje si a uzurii retelei de furnizare.
Astfel locuitorii din 281 de orase si sate bulgaresti se confrunta in prezent cu rationalizarea apei, potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale de la Sofia, citat de Agerpres.
Statiunile balneare de pe litoralul Marii Negre se confrunta de asemenea cu o penurie de apa, din cauza dezvoltarii spectaculoase a turismului, insotita de un ritm sustinut de constructie in localitati sarace in surse de apa, care nu dispun de canalizare si de echipamente de epurare, a mai precizat sursa citata.
Intre 10% si 25% din populatia bulgara (7,6 milioane de locuitori) se confrunta cu rationalizarea consumului de apa pe durata verii in ultimii zece ani.
"Bulgaria este una dintre cele mai sarace cinci tari din Uniunea Europeana in resurse de apa, cu un flux anual de 15,7 miliarde de metri cubi, respectiv de 2.300-2.500 de persoana anual. Prin comparatie, in Romania vecina, un cetatean dispune de 10.000 de metri cubi de apa de persoana", a declarat Tvetanka Dimitrova, oficial in cadrul ministerului bulgar al dezvoltarii regionale. De altfel, a adaugat ea, o mare parte a apei din raurile bulgare se varsa pe teritoriul tarilor vecine.
Bulgaria poseda in prezent doar 12 baraje, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de apa potabila. Ministerul Dezvoltarii si al Apelor a interzis de altfel la 27 august utilizarea apei din acumularile barajelor pentru nevoi agricole sau industriale. Sute de mii de bulgari sunt nevoiti sa suporte consecintele unei rationalizari a consumului de apa din cauza secetei, a intarzierilor in constructia unor noi baraje si a uzurii retelei de furnizare.
Astfel locuitorii din 281 de orase si sate bul