Companiile miniere care nu fac parte din industria cărbunelui ar putea fi privatizate prin licitaţie cu strigare, nu prin negociere directă, la solicitarea Comisiei Europene de a se elimina posibilele elemente de ajutor de stat, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Sursa: Agerpres
Societăţile incluse în acest proiect, preluate de la Ministerul Economiei în toamna anului trecut, sunt Cuprumin Abrud, Moldomin Moldova Nouă, Minvest Deva, Băiţa Ştei, Remin Baia- Mare şi Minbucovina Vatra Dornei.
Fără restructurare
Totodată, şeful AVAS, Teodor Atanasiu, va renunţa la restructurarea prealabilă privatizării a acestor companii. Potrivit legislaţiei în vigoare, acestea ar fi trebuit să intre într-un program de restructurare, pentru continuarea activităţii. Unele au demarat astfel de etape, în cadrul cărora au încheiat contracte de cooperare, investitorul angajându-se să realizeze îmbunătăţiri tehnologice. Experţii europeni au considerat că această metodă i-ar dezavantaja pe alţi potenţiali cumpărători în procesul de privatizare, argumentează AVAS.
De asemenea, investitorii care au încheiat până în prezent contracte de cooperare nu vor fi despăgubiţi în cazul privatizării. Preţul de ofertă va fi stabilit de un expert independent, iar din contract vor fi eliminate condiţiile privind menţinerea obiectului de activitate pentru minimum 10 ani, păstrarea numărului de angajaţi, precum şi obligaţiile privind volumul investiţiilor, pentru a se evita încălcarea legislaţiei comunitare.