Căderile de calciu şi crizele de glicemie, cum sunt cunoscute în popor hipocalcemia şi, respectiv, hipo-glicemia pot avea repercursiuni grave dacă nu sunt tratate la timp. Ambele reprezintă scăderea sub limită a valorilor unor componente sangvine cu rol important în organism. În sânge, glucoza sau nivelul zahărului este un parametru care se modifică permanent. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulină şi glucagon. Când mâncăm, zahărul din alimente ajunge în sânge şi glicemia creşte. Atunci pancreasul secretă insulină, hormonul care preia excesul de zahăr în celule, în special cele hepatice, unde este stocat sub formă de glicogen. Dacă nu mâncăm, nivelul zahărului în sânge scade. Dacă această scădere este foarte mare, pancreasul secretă glucagonul, hormon care antrenează producţia de glucoză a ficatului eliberat în sânge.
O linguriţă de zahăr rezolvă problema
În hipoglicemie, stresul poate juca un rol major. Stresul este responsabil de încetinirea activităţii intestinului şi de o creştere a producţiei de insulină. Persoanele suferinde de anxietate cronică sunt cele mai atinse de hipoglicemie. De asemenea, băuturile alcoolice pot să inducă aceste crize hipoglicemice. Se pare că abuzul de alcool conduce la scăderea glicemiei şi sporirea secreţiei de insulină.
Hipoglicemia se manifestă prin vertij, transpiraţie rece, palpitaţii, dificultăţi de concentrare, senzaţie de foame, paloare, tremurături, tulburări ale vederii. „Rar, hipoglicemia se poate asocia chiar cu coma. Dacă se declan-şează criza hipoglicemică nu trebuie să intraţi în panică. Soluţia o reprezintă furnizarea rapidă de dulciuri. Luaţi o lingură sau un cub de zahăr, ceva dulce, chiar o băutură carbogazoasă. Dar, reţineţi că aceasta este o soluţie temporară, de depăşire a momentelor de criză”, explică dr. Daniela Popa.
Pentru evitarea crizelor de hipogli-cemie