Institutele de cercetare autohtone au hotărât să "coboare în stadă" cu ultimele invenţii. Astfel, speră să ajungă mai repede la oamenii de afaceri. Autoritatea Naţională pentru
Institutele de cercetare autohtone au hotărât să "coboare în stadă" cu ultimele invenţii. Astfel, speră să ajungă mai repede la oamenii de afaceri.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a anunţat ieri lansarea "Caravanei Inovării", un proiect destinat "susţinerii creşterii competitivităţii companiilor româneşti, utilizând rezultatele cercetării naţionale".
În toate regiunile de dezvoltare economică din ţară se vor organiza întâlniri între comunităţile de afaceri locale şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, acestea din urmă prezentându-şi ultimele tehnologii şi produse inovatoare.
14 produse şi 10 reţete
Prima întâlnire, care a avut loc la Piteşti, a dus deja la realizarea a "cel puţin 21 de contacte de afaceri şi 20 de contacte profesionale" - spun organizatorii. Au fost prezentate "14 produse, 10 reţete sau formule, opt documentaţii, studii sau lucrări şi două procedee sau metode".
O vedetă a sesiunilor de prezentare se anunţă a fi robotul mobil pentru construcţii, un produs al Institutului de Cercetare pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii (ICECON).
Robotul, un proiect început în urmă cu trei ani, finanţat de la buget cu 1,5 milioane de lei, are şapte grade de libertate şi poate face diverse lucrări de zidărie şi finisaj - zugrăveşte, pune faianţă, montează panouri etc. "Acoperă practic toată gama de operaţii pe care le face omul", spun proiectanţii.
Oferta institutelor româneşti merge de la motoare electrice până la tehnologii de ecologizare a deşeurilor, de la holograme pentru identificarea produselor până la laboratoare laser pentru măsurători de mediu.
Un astfel de laborator, rezultatul u