S-au montat garduri electrice, dar nici un rezultat. S-au fixat containere îngropate, însă nu a fost suficient. Era nevoie de o tehnologie şi mai performantă pentru a determina urşii gunoieri din Municipiul Braşov să se întoarcă acasă la ei, în pădure. Tocmai de aceea, Primăria Braşov a dat undă verde implementării celui mai modern sistem de luptă împotriva „urbanizării” urşilor bruni: bariera de ultrasunete.
Bariera care nu se vede
Inovaţia a fost prezentată ieri, la se-diul Primăriei Braşov, în prezenţa ministrului Mediului, Attila Korodi (foto dreapta), de către directorul grupului de firme Kronvest. Sistemul este atât de avangardist, încât niciun urs din România nu „a auzit” de el, undele sonore imperceptibile pentru urechea umană fiind aplicate până în prezent doar asupra urşilor din Elveţia.
Implementarea proiectului va începe în cel mult 60 de zile, odată cu sosirea echipamentelor produse în Canada şi Japonia. Senzorii, între 300 şi 600, vor fi montaţi pe copaci sau pe stâlpii de electricitate, unul după altul, ca să creeze o barieră. Sistemul funcţionează pe bază de curent electric, iar acolo unde nu există această posibilitate se vor folosi celulele fotovoltaice. Ultrasunetele vor fi auzite numai de urşi, ţinându-i la distanţă de zona urbană, fără să afecteze alte animale sau populaţia. În prima etapă se va monta o astfel de barieră cu ultrasunete în zona Centrul Istoric al Braşovului - Tâmpa - cartierul Răcădău. În a doua etapă, o astfel de barieră se va monta în cartierul Noua - Drumul spre Poiana - Braşov - zona Timişul de Jos şi de Sus.
„Este vorba despre o barieră de ultrasunete formată din emiţători care emit semnale sonore pe o frecvenţă percepută doar de urşi sau de carnivorele mari în general. Undele sunt emise de două tipuri de emiţători: unul acţionat de celulă voltaică, iar celălalt acţionat cu energie de la reţe