- Scriitor, jurnalist, lingvist, membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova -
"Daca nu as crede in Reunire, la ce bun as mai face umbra acestei palme de pamant romanesc, atat devitregita de soarta, numit Basarabia?!"
Pe 31 august, la Chisinau, este aniversata o sarbatoare astrala pentru basarabeni, dar si pentru tot neamul romanesc: 19 ani de la declararea limbii romane ca limba oficiala in stat si adoptarea grafiei latine in locul celei rusesti. Dupa dezghetul generat de Perestroika lui Gorbaciov, romanii din stanga Prutului au luat pe cont propriu derusificarea accelerata a culturii si vietii de zi cu zi. Desi structurile opresive kaghebiste erau inca in functie, "tavalugul romanesc al fiintei" era de neoprit. De la blocarea tancurilor rusesti, iesite la defilare, pana la tiparirea clandestina, in Tarile Baltice, a unor reviste cu grafie latina - o incalcare a "legii" inca si mai grava decat demonstratiile neautorizate! -, basarabenii au dat dovada de un curaj eroic. Organizati in grupuri de actiune, intelectualii, si in primul rand scriitorii basarabeni, au reusit o adevarata revolutie nationala. Pe 31 august 1989, pe cand la Bucuresti nimeni nu credea ca vom scapa vreodata de dictatura comunista, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau s-au adunat circa un milion de persoane, care au impus legea limbii si a grafiei latine. Lovitura data atunci de moldoveni metropolei moscovite a avut o mare contributie la destramarea, in 1991, a Uniunii Sovietice.
Unul dintre actorii importanti ai zilelor de aur ale desteptarii nationale a fost si scriitorul, jurnalistul si traducatorul Vlad Pohila, istoric al artelor si muzeist, omul care a invatat toate limbile slave si limbile tarilor baltice, franceza si italiana. A lucrat sase ani ca ghid si translator in marile centre culturale rusesti, Moscova si Leningrad (Sankt Petersburg). In primava