Beţi ceaiuri cu fluor, mâncaţi carbohidraţi doar la mesele principale, iar după masă „curăţaţi-vă“ dantura cu mere, apă sau gumă de mestecat. Sursa: Hepta
Pe lângă folosirea periuţei şi a pastei de dinţi de trei ori pe zi, anumite alimente şi respectarea unor reguli la masă pot ajuta la menţinerea sănătăţii dinţilor.
1 Beţi ceaiuri cu fluor. Ceaiul negru şi cel verde au în compoziţie polifenoli, nişte antioxidanţi care împiedică tartrul să se formeze pe dinţi şi reduc riscul de a face afecţiuni ale gingiei şi carii. „În plus, ceaiul negru conţine o foarte mare cantitate de fluor, care protejează smalţul dinţilor de degradare. În Turcia, acest tip de ceai se consumă în cantităţi mari, iar locuitorii au dinţii foarte sănătoşi“, explică stomatologul Bogdan Bader, de la BB Clinic din Bucureşti.
2 Sucurile băute cu paiul fac mai puţin rău dinţilor. Majoritatea sucurilor acidulate conţin acizi, cum ar fi acidul citric şi fosforic, care pot eroda smalţul dentar, chiar dacă sunt fără zahăr sau dietetice. Atunci când beţi astfel de sucuri, încercaţi să limitaţi contactul cu dinţii pentru a vă proteja smalţul, arată un studiu apărut în „British Dental Journal“. „O soluţie pentru a evita contactul băuturilor agresive cu dinţii este folosirea paiului, însă o idee mai bună ar fi clătitul pe dinţi, folosirea unei gume de mestecat şi chiar spălatul pe dinţi, dacă este posibil. Din cauza acidităţii şi a zahărului din aceste băuturi, în multe ţări este interzisă consumarea şi vinderea acestora în şcoli“, mai spune medicul stomatolog.
3 Mâncaţi carbohidraţi la mesele principale. O porţie de chipsuri din cartofi, dar şi pâinea pot altera dinţii în aceeaşi măsură în care o face o ciocolată. Toţi carbohidraţii se transformă în zaharuri simple, care sunt una dintre cauzele primare ale bolilor gingivale şi cariilor. Medicii recomandă cons