Prima grupă de voluntari români ai Crucii Roşi a sosit la Roma pentru a participa la recensământul din taberele ţiganilor. Patru tineri din Bucureşti şi Focşani vor ăi vor ajuta pe Prima grupă de voluntari români ai Crucii Roşi a sosit la Roma pentru a participa la recensământul din taberele ţiganilor. Patru tineri din Bucureşti şi Focşani vor ăi vor ajuta pe colegii lor italieni timp de două săptămâni, după care vor fii înlocuiţi de alţi colegi.
Misiunea voluntarilor români este aceea de a intermedia între grupurile de ţigani români şi operatorii italieni pentru facilitarea comunicării interculturale. Tiberiu Pintilie (24 ani, Bucureşti), Raul Darie (20 ani, Focşani), Corina Diucă (21 ani, Bucureşti) şi Silvia Irimescu (23 ani, Bucureşti) sunt cei patru tineri aleşi să inaugureze proiectul de colaborare internaţională.
Ei au vizitat deja tabăra de la Tor Cervara, ca un prim model la cum se va desfăşura misiunea lor, la Roma. "Am observat că au aşezările mai curate decât în România şi le-am spus acest lucru.
Dacă vezi un rrom pe stradă, la cât de bine este îmbrăcat, nu îţi dai seama unde locuieşte" ne-a spus Corina, ca prima impresie după vizitarea taberei. Studenţi şi absolvenţi de facultate, tinerii sunt implicaţi în proiectele Crucii Roşii de la vârste fragede.
"Am absolvit Universitatea Româno - Americană din Bucureşti şi acest lucru mi-a deschis perspectivele spre Crucea Roşie", ne-a spus Tiberiu.
"Sunt discriminaţi ţiganii în România?"
La conferinţa de presă organizată pentru prezentarea echipei de voluntari români, jurnaliştii italieni au vrut să ştie motivul prezenţei masive a ţiganilor români pe teritoriul Italiei.
"Ei spun că în România nu au drepturi şi sunt discriminaţi", a ridicat problema un jurnalist de la cotidianul "La Repubblica". La rândul lor, tinerii români au explicat că un motiv ar putea fi un niv