Cei doi candidaţi în cursa pentru Casa Albă au abordări diferite în ceea ce priveşte politica externă; evoluţia relaţiilor cu Rusia şi agenda economică ar putea face însă diferenţa. Sursa: Le FigaroSursa: AFP Photo
1 /.
Întreaga lume are ochii aţintiţi asupra scenei politice americane. Cel care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie - democratul Barack Obama sau republicanul John McCain - va înclina balanţa în materie de politică externă. Iar, în aceste condiţii, liderii lumii îşi fac calcule. Pentru România, mai avantajoasă pare să fie o administraţie republicană, relevă o serie de analişti.
Relaţiile bilaterale s-au dovedit a fi mai bune în perioada în care George W. Bush s-a aflat în fruntea SUA. În ceea ce priveşte relaţiile economice dintre Statele Unite şi România, acestea nu vor fi afectate, indiferent cine va ajunge la putere. Uşoare avantaje s-ar putea contura dacă alegerile ar fi câştigate de democratul Barack Obama, având în vedere deschiderea acestuia în relaţia cu Uniunea Europeană faţă de facilitarea unor acorduri economice.
Un aspect de mare interes pentru români este cel legat de eliminarea vizelor, capitol la care administraţ ia republicană s-a dovedit a fi mai flexibilă. În timpul mandatelor preşedintelui George W. Bush, oficialii americani au pus pe tapet o etapizare a procesului de extindere a programului Visa Waiver. Condiţia principală pentru ca românii să beneficieze de eliminarea vizelor pentru SUA este cea a ratei de refuz al cererilor de viză de 10%. Nu în ultimul rând, trebuie îndeplinite şi criterii tehnice şi de securitate.
Bunăvoinţa republicanilor faţă de români s-a manifestat însă în contextul în care ţara noastră s-a dovedit un partener ascultător al Statelor Unite, contribuind la operaţ iunile forţelor de coaliţie din Irak şi Afganistan. Dar sprijinul României a fost a