Cacik (salata turceasca de castraveti)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 1 lingura sare de mare, 2-3 catei de usturoi, 50 g smantana, 250 g iaurt, 1 ceapa, sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 1 varf de cutit chimen, 1/2 legatura marar, cateva frunze de menta.
Mod de preparare: * Se curata castravetele, se spala, se lasa sa se scurga bine si se taie in opt (pe lung). * Bucatile se taie la randul lor cubulete si se pun intr-un castron, se presara peste ele sare si se lasa sa se zemuiasca. * Se bat bine - intr-un castron - smantana si iaurtul si se incorporeaza ceapa curatata si data pe razatoarea mica. * Se condimenteaza sosul cu sare, piper, nucsoara si chimen, se toarna peste castraveti. * Se adauga verdeata spalata, zvantata si tocata marunt, se amesteca bine, se mai gusta o data salata de sare si piper si se serveste imediat.
Salata cu portocale si telina
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 radacina mare de telina, zeama unei lamai, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 4 portocale, 1 ceasca cu samburi de nuca. Pentru sos: 100 ml kefir, 125 g smantana groasa, 3 linguri alune macinate, zeama unei portocale, sare de mare, piper macinat, 1-2 linguri miere, 2-3 linguri fasii subtiri de coaja de portocala.
Mod de preparare: * Se curata telina, se da pe razatoarea mare si se stropeste imediat cu zeama de lamaie. * Se opareste cateva secunde in zeama de legume clocotita, se lasa sa se scurga si se pune intr-un castron. * Se curata portocalele de coaja, se rup mai intai felii si pe urma se taie bucatele si se amesteca cu telina rasa, oparita si scursa si cu jumatatile de samburi de nuca. * Separat, se bat intr-un castron kefirul cu smantana si zeama de portocala si se incorporeaza alunele macinate. * Se drege sosul cu sare, piper si miere si se toarna peste salata, care se orneaz