Taranii nostri se intorc la traditie
"Ia uite, arat ca un fluture", spune Andra, privindu-si ia alba, cu manecile umflate ca niste aripi. Ochii ei albastri rad in lumina diminetii, filtrata printre copaci si case vechi de secole, in care domneste o forfota speciala. Astazi, 17 august, in satul Gura Raului din Marginimea Sibiului este sarbatoare. "Imbraca-te romaneste!" scrie pe afisele din sat, ilustrate cu fotografii vechi, din timpuri trecute. Un indemn pe care-l adreseaza credinciosilor, duminica de duminica, si preotii satului, si care face ca Gura Raului sa fie una din putinele asezari romanesti in care oamenii vin la slujba imbracati in costumul stramosesc. In aceasta duminica are loc prima editie a unei serbari ce celebreaza portul popular al ciobanilor sibieni, incercand sa-i pastreze vie traditia.
Andra si Razvan
In curtea familiei Dobrila, mamele si vecinele ii aranjeaza de zor pe cei doi copii, Andra si Razvan. "Ja, ja, imi place cum arat", se bucura fata, atunci cand i se pune basmaua pe cap. Pentru cineva care s-a nascut si traieste in Germania, Andra vorbeste foarte bine romaneste. Parintii ei s-au stabilit in urma cu ani acolo, insa se intorc in fiecare vara acasa, cu copiii. Daca pentru ea este o experienta cu totul inedita, pentru baiatul gazdelor, Razvan, costumul in alb si negru, cu o pana falnica, multicolora, la palarie, e ceva obisnuit. El merge la dansuri, atat in sat, cat si la Sibiu, o data pe saptamana, repetand alaturi de Junii Sibiului, iar astazi, pe scena din centrul satului, are sa arate de ce-i in stare.
La primele ore ale diminetii, peisajul sonor al satului era dominat de strigarile cocosilor si de chiuiturile celor mai rezistenti cheflii, intarziati la strasnica nunta din noaptea precedenta. Acum, dupa ce soarele s-a inaltat binisor peste sat, aerul vibreaza numai de chemarile clopotelor celor doua