Florian Bichir: „Dacă ne alăturăm Rusiei vom putea opri hegemonia ucraineană? Sau acest plan este un alt măr otrăvit?“.
Săptămâna acesta, Gelu Voican Voiculescu a aruncat pe piaţă un scenariu destul de sumbru, care ar urma să se petreacă la graniţele României. Primul prim-vicepreşedinte postdecembrist susţine că Ucraina se va scinda, urmând să apară noi state: „Probabil, Ucraina se va scinda, apărând noi unităţi statale. Cea vestică, mai mică, având o populaţie majoritar greco-catolică şi prooccidentală, va fi lăsată să intre în NATO. De altfel, un bun cal troian..“.
Departe de a fi un novice sau un neiniţiat în problemele politicii externe, Voican- Voiculescu face o analiză corectă şi pertinentă a spaţiului răsăritean, aruncând o ipoteză. „În situaţia unei iminente scindări a Ucrainei, vom asista la o inevitabilă revizuire a frontierelor. După ce Rusia îşi va recupera Crimeea, cedată conjunctural de Hruşciov în 1954, ea va fi interesată vital să-i revină Transnistria, chiar aşa enclavată, deoarece acolo se află giganticele depozite subterane ale Armatei a XIV-a, azi redusă la o mână de oameni, dar putând ajunge, oricând, la 500.000, în câteva ore, printr-un pod aerian. În schimb, îi va putea restitui Moldovei - tot de la fosta Ucraina - Buceagul (fostele judeţe Kahul, Bolgrad, Ismail).
În acest context, României i-ar putea reveni Herţa şi Bucovina de Nord, Rusia fiind interesată ca viitoarea Ucraină occidentală, Galiţia sau Rutenia, cum se va numi, cu capitala, probabil, la Liov (Lvov, Lemberg), să fie cât mai debilitată“.
Scenariul este cât se poate de real şi pauzibil, Voican-Voiculescu fiind în cunoştinţă de cauză. Că aceste jocuri sunt luate în calcul la Kremlin mi-a confirmat-o scriitorul Mircea Popa, iniţiatorul Fundaţiei România-Rusia. Singurul analist care mai înţelege ce se întâmplă prin Rusia fără a fi lov