Cunostintele medicale ale pieilor rosii sunt la fel de vechi ca si ei. Astazi, lumea contemporana este extrem de interesata de leacurile pe baza de plante pe care le folosesc. Multe din ele vindeca suferinte de care nu mai stim cum sa ne despartim
La vremea cand indienii americani vindecau cu succes boli cu ajutorul plantelor, in Europa nu se stia nimic despre farmacia naturii. In vreme ce "colegii" din lumea veche tamaduiau pacientii deschizandu-le, adesea cu pretul mortii, arterele, indienii stiau deja sa foloseasca chinina impotriva febrei sau penicilina aflata in copacii putreziti, pentru a combate infectiile bacteriene.
Astazi, lucrurile s-au mai echilibrat. Cu toate astea, mai exista inca domenii unde stiinta moderna mai are de invatat de la vechii vraci indieni. In cautarea de alternative la medicamentele existente, de cativa ani, ierburile vindecatoare ale pielilor rosii sunt cercetate asiduu, mai ales de specialistii americani.
Dar medicina indiana nu consta doar in vindecarea cu ajutorul plantelor. Principiile ei sunt cu mult mai cuprinzatoare: ele se bazeaza pe o anume filosofie a vietii, axata pe o observatie extrem de patrunzatoare a universului. Indienii se considera o parte a naturii si a Cosmosului, cuprinsi intr-un intreg dinamic si armonios, care tuteleaza deopotriva oameni, animale, plante, pamantul - mama si cerul - tata. Numai cine traieste in armonie cu sine si cu lumea inconjuratoare isi poate controla sanatatea, spun indienii. Pentru ca bolile - fizice si psihice deopotriva - sunt interpretate de ei ca dereglari ale echilibrului personal sau universal. Exprimat altfel: cand trupul, sufletul si spiritul nostru nu se mai afla in armonie, ori daca lumea inconjuratoare nu mai este intacta, asa cum a fost facuta de Creator - te imbolnavesti. Principii, astazi, atat de moderne!
Vindecarea inseamna restabilirea armoni