Pacienţii internaţi şi trimişi de medici să îşi cumpere singuri feşe, pansamente, rivanol sau tratament îşi pot lua banii înapoi Directorii nu sunt foarte precupaţi în a le
Pacienţii internaţi şi trimişi de medici să îşi cumpere singuri feşe, pansamente, rivanol sau tratament îşi pot lua banii înapoi
Directorii nu sunt foarte precupaţi în a le explica bolnavilor că îşi pot recupera banii, pentru că o lege de anul acesta le dă acest drept.
În timp ce directorii reclamă lipsa banilor şi aruncă vina dintr-o parte în alta, pacienţii sunt nevoiţi să treacă pe la farmacii înainte de o operaţie. Când un pacient mai îndrăzneţ îşi cunoaşte drepturile şi merge la spital să şi le ceară, funcţionarii din conducerile clinicilor ba se fac că nu ştiu, ba că legea nu e foarte clară.
"Avem doi pacienţi care s-au adresat spitalului nostru în această problemă, însă nu li s-a dat nicio soluţie pentru că nu există norme de aplicare", a spus şefa Biroului Financiar din Spitalul Judeţean, Daniela Vasi.
Legea 157/2008 îi obligă pe directorii de spitale să deconteze chitanţele bolnavilor nevoiţi să-şi cumpere medicamente, deşi sunt asiguraţi. În caz de refuz, instanţa poate impune returnarea banilor.
Pacienţi îndrumaţi să-şi ceară banii
"Managerii nu pot spune că nu au bani, pentru că eu i-am chemat să îşi ia banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, însă nu au făcut suficiente servicii. Au venit la Casă doi pacienţi care şi-au cumpărat singuri medicamente, pe care i-am direcţionat către managerii de spitale, ca să îşi recupereze banii", a declarat Horia Cristian, directorul CJAS Timiş.
Cum vă luaţi banii înapoi?
păstraţi biletul pe care vi-l dă doctorul cu medicamentele necesare
păstraţi bonurile fiscale ori chitanţele pentru medicamentele cumpărate
adresaţi managerului de spital o cerere de rambursare a sumei chel