Romanii sunt mari consumatori de paine si ocupa un loc fruntas printre tarile din Europa cand este vorba de asa ceva. Importanta painii este mentionata si in rugaciunea "Tatal nostru" :Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi;", Matei 6:11.
Insa o data cu dezvoltarea tehnologiei si adoptarii unui ritm accelerat de viata, traditia de a face painea in casa a disparut. Diversitatea de produse de panificatie din comert este uimitoare, de aceea trebuie sa stim cum sa ne alegem painea pe care o consumam zilnic.
Painea alba este lipsita de multe elemente nutritive de care are nevoie corpul nostru. In urma numeroaselor studii efectuate de nutritionisti, s-a ajuns la concluzia ca, painea facuta din faina integrala este mai sanatoasa. Aceasta paine este mai bogata in fibre alimentare, vitamine (B si E), magneziu, fosfor si fibre.
Cu doar 200 g de paine integrala, acoperi 40 % din necesarul zilnic de vitamine B1, B3, B6 si 40 % din necesarul de fier. Chiar daca este mai scumpa, merita sa cheltui mai mult pentru sanatatea ta. Daca te-ai hotarat sa adopti un stil de viata sanatos, poti sa faci paine in casa, deoarece este mai sigur.
Astfel ca painea alba, de 500 de grame, contine 235 de calorii, 1,5% fibre, 49,3% carbohidrati, 8,4% proteine si 1,9% grasimi. Painea neagra facuta din faina de grau din care s-au inlaturat o parte din tarate, poate contine coloranti adaugati, precum caramelul. Painea neagra contine la 500 de grame: 218 calorii, 3,5% fibre, 44,3 %carbohidrati, 8,5% proteine si 2,0% grasimi. Celor mai multe sortimente de paine din comert li se adauga proteine de soia.
Painea din germeni de grau se face cu faina neagra sau alba si cu minimum 10% germeni de grau procesati. Painea integrala, graham, este cunoscuta si ca paine intermediara. Aceasta contine: 215 calorii, 5,8% fibre, 41,6% carbohidrati