"Monarhia Constitutionala nu reprezinta, categoric, o solutie pentru viitorul european al Romaniei" - a declarat duminica presedintele PD-L, Emil Boc, adaugand ca asemenea propuneri pot proveni numai de la partide care nu au lideri capabili sa le reprezinte in cursa prezidentiala.
Replica liderului democrat-liberal vine dupa ce premierul Tariceanu a declarat sambata ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie.
"Inainte de asta avem nevoie de un premier european, care sa respecte justitia, si nu sa incerce, prin ministrii pe care ii are, sa compromita justitia", a spus Emil Boc, in cadrul scolii de vara a PD-L.
In opinia sa, clasa politica trebuie, prin revizuirea Constitutiei, sa asigure separarea puterilor in stat si mecanismul echilibrului institutional, "astfel incat nicio putere sa nu o poata domina pe cealalta in dauna interesului general".
Potrivit Hotnews, Emil Boc a explicat ca sistemul constitutional romanesc nu are articulate mecanismele care sa asigure echilibrul institutional, dand ca exemplu referendumul pentru demiterea presedintelui, din mai 2007.
"Ce contrapondere exista pentru ca parlamentul sa nu devina exponentul unui grup marunt de interese si sa paraseasca interesul general?", s-a intrebat Boc, adaugand ca exemplul Austriei este foarte clar: Parlamentul se autodizolva daca poporul nu da dreptate forului legislativ, intr-un referendum. "Monarhia Constitutionala nu reprezinta, categoric, o solutie pentru viitorul european al Romaniei" - a declarat duminica presedintele PD-L, Emil Boc, adaugand ca asemenea propuneri pot proveni numai de la partide care nu au lideri capabili sa le reprezinte in cursa prezidentiala.
Replica liderului democrat-liberal vine dupa ce premierul Tariceanu a declarat sambata ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamenta