Puse cap la cap, cele mai înalte cinci clădiri din cel mai populat stat al lumii depăşesc două mii de metri Chiar dacă specialiştii avertizează că orice imobil cu peste 60 de etaje
Puse cap la cap, cele mai înalte cinci clădiri din cel mai populat stat al lumii depăşesc două mii de metri
Chiar dacă specialiştii avertizează că orice imobil cu peste 60 de etaje este mai puţin sigur, vanitatea investitorilor s-a materializat în apariţia coloşilor de sute de metri înălţime. La nivel mondial, China se poate mândri cu cele mai multe clădiri uriaşe. Aici sunt construite şapte din primele zece cele mai înalte clădiri din lume.
Cea mai înaltă este World Financial Center din Shanghai. Construit într-o metropolă cu peste 16 milioane de locuitori, imobilul de birouri are 492 de metri înălţime. Cu doar 10 metri mai puţin decât cel mai înalt imobil din lume, Taipei 101 din Taiwan. Iniţial, clădirea a fost proiectată cu o înălţime de 509 metri, pentru a deveni cea mai mare din lume.
Lucru ce nu a fost posibil, însă, din cauza unor limite de înălţime impuse de zona în care se află. Turnul este un mix de spaţii de birouri, săli de conferinţe, puncte de observaţie, un hotel şi spaţii comerciale. Hotelul, Park Hyatt, are 175 de camere, iar spaţiile comerciale sunt grupate într-un mall la etajele inferioare.
Locul trei, centrul financiar al Asiei Estice
Cel de-al doilea zgârie-nori din China, Jinmao, se află în imediata apropiere a turnului de pe locul întâi. Cu o înălţime de 421 de metri, Jinmao este a şasea clădire înaltă a lumii. Imobilul a fost inaugurat în anul 1999 şi are 88 de etaje. Jinmao dispune de 61 de lifturi şi a fost construită folosind un sistem de securitate sporită împotriva taifunurilor.
Designul clădirii de birouri îi aparţine companiei americane Skidmore, Owings & Merrill, care a proiectat şi Burj Dubai, din Emir