Uniunea Europeană urmează să decidă care va fi soarta conceptului de egalizare a transferului de date pe internet. Sursa: NorthFoto
Parlamentul European va vota marţi, 2 septembrie, amendamentele Comisiei referitoare la proiectul care ar putea schimba modul clasic de utilizare a internetului. România, care bate doar Bulgaria la capitolul conexiunii la internet, ar urma să plătească sume importante pentru costurile de introducere a „neutralităţii internetului“.
Din 2010, furnizorii ar puteauita concurenţa
Practic, neutralitatea internetului urmăreşte obligarea furnizorilor de a asigura acelaşi nivel de viteză şi de calitate, la acelaşi preţ, a transferului de date, către toţi utilizatorii lor, însă fără să ţină cont de conţinutul site-urilor pe care aceştia navighează.
Conceptul ar urma să-i împiedice pe unii furnizori de a mai face distincţia între nevoile doctorilor, spre exemplu, de a utiliza internetul în cadrul „telemedicinei“ (consultaţii sau operaţii, în timp real) şi nevoile adolescenţilor de a descărca muzică şi filme. Limitele de capacitate a internetului vor face însă ca neutralitatea sa să ofere posibilitatea unui adolescent, spre exemplu, care doreşte să descarce filme de pe un site de profil, să încetinească viteza de conexiune a celorlalţi utilizatori, inclusiv a doctorilor.
Bruxelles doreşteE-accesibilitate şi neutralitate
Conceptul de „neutralitate a internetului“ pare a fi ultima găselniţă a Comisiei Europene şi a Comisiei pentru Piaţa Internă a Parlamentului European în materie de comunicare virtuală, având drept finalitate egalizarea tuturor transferurilor de date on-line din UE. Chiar dacă numai 16% dintre români folosesc poşta electronică pentru a comunica, mai puţin de un român din 12 este abonat la serviciile de internet de mare viteză.
De asemenea, doar