Notarii publici taxează contractele de leasing imobiliar doar în momentul în care are loc transferul proprietăţii (n.r. - vânzarea), susţine Uniunea Naţională a Notarilor Publici din
Notarii publici taxează contractele de leasing imobiliar doar în momentul în care are loc transferul proprietăţii (n.r. - vânzarea), susţine Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. Viorel Mănescu, preşedintele UNNPR, spune că orice contract de leasing se încheie între locator (societatea de leasing ) şi beneficiar, direct în biroul societăţii de leasing, şi nu la biroul notarial.
"Când se încheie un contract de leasing imobiliar, notarul public nu intervine în niciun mod la perfectarea acestuia. Cel care încheie un contract de leasing nu are ce căuta la notarul public", a explicat, pentru "Adevărul", Viorel Mănescu.
Reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că, în cazul unui contract de leasing imobiliar, clientul plăteşte taxe notariale de două ori - la valoarea de intrare (iniţierea contractului) şi la transferul proprietăţii.
La notariat, la finele perioadei de leasing
La finalul perioadei de leasing, beneficiarul are de ales între a plăti valoarea reziduală şi a cumpăra imobilul sau a nu achita valoarea reziduală, imobilul rămânând în proprietatea locatorului. "Dacă beneficiarul hotărăşte să cumpere imobilul, atunci se va prezenta împreună cu locatorul la biroul notarului public, unde va perfecta contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică.
Aceasta este prima şi ultima dată când firma de leasing şi utilizator se întâlnesc cu notarul public pentru a încheia actul autentic", explică Mănescu.
În această situaţie, notarul public va percepe, spune preşedintele UNNPR, onorariul exact ca la orice alt contract de vânzare-cumpărare. "Aceasta nu înseamnă o "dublă im