Romania se confrunta cu una dintre cele mai serioase crize de resurse umane pe plan european, dupa cum arata un studiu al companiei de recrutare si training Manpower. Cercetarile de piata realizate de companii de profil arata ca principala cauza a crizei cu care se confrunta Romania este valoarea mica a investitiilor in domeniul resurselor umane.
"Criza de personal nu mai este de mult doar o problema a departamentelor de resurse umane. Specialistii in domeniu afirma ca deficitul de forta de munca a ajuns la 500.000 de persoane si, cu toate acestea, muncitorii calificati sau necalificati si tinerii absolventi de facultate continua sa plece in strainatate", a declarat Roxana Mocanu, membru licentiat al Chartered Institute of Personnel and Development(CIPD).
Studii facute in SUA si Europa de American Society for Training Development (ASTD) si Chartered Institute of Personnel and Development(CIPD) arata ca exista o corelatie clara intre investitia in training si cresterea profitabilitatii companiilor. De exemplu, companiile americane investesc in traininguri, in medie, 820 de dolari pe angajat, reprezentand aproximativ 2% din cheltuielile salariale. Irlanda directioneaza, in medie, 3,01% din cheltuielile salariale catre instruirea personalului, trimitand in salile de trainig aproximativ 32% din angajati, anual.
Romania se afla pe ultimul loc in acest clasament la numarul de ore si sumele medii investite in angajati, dupa Polonia si Bulgaria.
Roxana Mocanu a explicat comportamentul angajatorilor romani prin grija acestora fata de "justificarea si protejarea investitiei. Globalizarea pietei muncii a facut sa sporeasca mobilitatea angajatilor, astfel incat acestia pot parasi compania inainte ca investitia sa devina profitabila. O alta preocupare vine din zona calitatii training-ului si a corelarii cu performanta organizatiei. Este