Pentru priceperea lor, spaniolii preferă imigrantele românce, iar reţetele gastronomice româneşti s-au dovedit salvatoare în momente de criză. Acum patru ani, Oana Valentina Chelaru Pentru priceperea lor, spaniolii preferă imigrantele românce, iar reţetele gastronomice româneşti s-au dovedit salvatoare în momente de criză.
Acum patru ani, Oana Valentina Chelaru (29de ani), din Curtea de Argeş, a ajuns în Spania. O perioadă s-a descurcat bine, însă la doar patru luni de la sosire a rămas singură, fără serviciu, fără niciun cunoscut dispus să o ajute. A întrebat din om în om, până când o vecină a prezentat-o unei familii care avea patru copii şi căreia îi plecase bona de curând.
"Timp de doi ani şi jumătate, am avut grijă şi de casă şi de copii, deşi în primele luni am crezut că prichindeii sunt înţeleşi să-mi facă atâtea pozne, încât să mă facă să plec singură. Noroc că eram apropiată de vârsta părinţilor acestora, iar mama puştilor a fost inspirată să-mi spună cu ce i-a cucerit fosta bonă, ca să poată controla situaţia: dulciurile şi orezul cu lapte şi vanilie", mărturiseşte femeia.
Oana povesteşte cum reţeta tortului cu nuci al bunicii era o amintire voalată, iar ea era stăpânită de teama de a încerca ceva nou, sub presiunea micilor "terorişti".
"Am preparat tortul bunicii şi, indiferent cum a ieşit la început, copiii au fost încântaţi, iar mama lor a povestit despre prăjitură şi prietenelor, care au fost curioase. Comenzile de tort au pornit de la o glumă, dar am fost bine plătită, şi asta m-a ajutat să câştig un ban în plus. Acum trei ani, preţul unui tort era de 15 euro", îşi aminteşte Oana.
Românca s-a hotărât să-şi încerce şansa şi a dat o probă de lucru la o cofetărie, apelând tot la reţeta de tort a bunicii din Curtea de Argeş. A fost angajată cu un salariu de 1.200 de euro, iar după o lună a început să pregătească şi vestitu